Mts. Buisman - Middelie


Maatschap Buisman plaatst drie opvallende sleufsilo’s met perssap-duogoten

Sleufsilo’s op veengrond? Deze broers durven het aan

Op hun oude boerderij, die ze jaren terug van hun ouders overnamen, konden ze niet uitbreiden. Daarop besloten Simon en Leo Buisman een paar kilometer verderop een nieuw bedrijf te starten. Op hun gloednieuwe boerderij melken ze ruim tweehonderd koeien en slaan ze hun gras- en maisoogst op in drie in het oog springende sleufsilo’s van Zwaagstra Beton.

Verhuizen voor meer ruimte

Sinds enkele maanden is het nieuwe bedrijf van de broers Simon (55) en Leo (50) Buisman in Middelie operationeel. Op hun vorige locatie in Warder konden ze niet uitbreiden, waardoor ze genoodzaakt waren te verhuizen.

De broers vormen een maatschap en houden samen 230 melkkoeien met 100 stuks jongvee. Ze bezitten 130 hectare grond, waarvan het merendeel (115 hectare) uit grasland bestaat. Op de rest staat mais.

Simon woont met zijn vrouw en drie zoons naast het nieuwe bedrijf. Leo woont op de oude locatie. Simons jongste zoon Lex (19) heeft de ambitie om in de maatschap te komen.

“We komen uit het lintdorp Warder, even verderop,” vertelt Simon Buisman (55) vanaf zijn erf in het Noord-Hollandse Middelie. “Maar daar zat ons bedrijf op slot. We hadden overbezetting in de stallen en er was geen ruimte voor sleufsilo’s. Uitbreiden bleek na jarenlang gesteggel met de gemeente echter geen optie. De enige manier om verder te gaan was om op een andere plek een nieuw bedrijf te stichten. Dat hebben we hier in Middelie gedaan.”

Aandachtstrekkers

Nu bezitten Simon en zijn vijf jaar jongere broer Leo in totaal 230 melkkoeien met bijbehorend jongvee en 130 hectare land. Ruim een jaar wordt er gemolken in de nieuwe stal met melkcarrousel. Die prachtige melkstal is niet het enige wat op het erf in het oog springt. Drie grote sleufsilo’s van Zwaagstra Beton trekken eveneens veel aandacht. Simon: “We hebben een sleufsilo voor mais en twee voor kuilgras. Ze zijn allemaal 68 meter lang en twee meter hoog. Die hoogte is ideaal voor ons: er kan enorm veel in, maar ook weer niet zoveel dat de grond het niet aankan.”

Met de perssap-duogoten kunnen we het water afvoeren op de manier die wij willen’

Veengrond

Want gewicht is letterlijk een zwaarwegende factor in het poldergebied waar hun bedrijf staat. “Het is hier allemaal veengrond,” licht Simon toe. “Sleufsilo’s zie je bijna niet, omdat je altijd een probleem hebt met de afvoer van het water.” Toch durfden de broers het aan. “We hebben er perssap-duogoten in geplaatst. Die zijn binnenkort verplicht, dus we moesten wel, maar ze hebben ook zeker voordelen voor ons. Met deze duogoten kunnen we het water precies afvoeren op de manier die wij willen.”

Sleufsilo’s met perssap-duogoot

Achter op het nieuwe erf van Simon en Leo Buisman staan drie nieuwe sleufsilo’s naast elkaar. Een silo is bestemd voor de maisoogst, de andere twee zijn voor kuilgras.

Alle silo’s zijn 2 meter hoog en 68 meter lang. De eerste twee silo’s zijn 10,5 meter breed, de derde 8,5 meter. Elke silo bestaat uit wanden van 4 meter lang met een voet van 14 centimeter dik. In de silo’s liggen 20 tons betonplaten van 2 bij 2 meter en 2 bij 1 meter.

In het midden van de silo’s ligt in de volle lengte een perssap-duogoot met gescheiden inlaat. Hiermee worden hemelwater en perssappen apart van elkaar afgevoerd.

Simon legt uit hoe het werkt. “De goot heeft twee afvoerbuizen. De linker is voor de afvoer van de sappen die uit het gewas kunnen komen. De rechtergoot voert schoon regenwater af. Als we inkuilen, zorgen we dat de linkergoot openstaat. De perssappen komen dan in een reservoir terecht. Zodra we gaan uitkuilen, wisselen we de deksels en kan het regenwater via de andere goot weg naar de sloot. Heel simpel, maar doeltreffend.”

De betonplaten in de silo zijn extra verdicht. Ze kunnen de zuren van het gewas goed aan.

De grond onder de silo’s werd met takkensnippers een meter verhoogd. Daarna volgde een laag asfalt met zand. “Zo is het op het hele erf gedaan. We hebben de silo’s in een lichte V-vorm gelegd. Daardoor loopt het water altijd naar het midden. De afvoer zit achter in de silo. Daar blijft het gewas normaal gesproken het langst liggen en daar zal de grond het meest gaan zakken. Dat is precies de bedoeling, want dan loopt het water in de richting waar wij het naartoe willen hebben.”

Glad en strak

In de silo’s liggen betonplaten van twintig ton. “De duogoten werden eerst gelegd. Daarna kwamen aan beide kanten betonplaten van twee bij twee meter te liggen. In de derde silo, de smallere, liggen ook halve platen. Alle platen zijn extra verdicht. Daardoor kunnen ze de zuren van het gewas goed aan.”

Bij Zwaagstra geldt: afspraak is afspraak. Daar houden we van.

Voor zowel de silowanden als de grondplaten klopten de broers bij Zwaagstra Beton aan. “Bij Zwaagstra geldt: afspraak is afspraak. Van die duidelijkheid houden we. De samenwerking verliep uitstekend. Zwaagstra heeft de wanden en platen in één keer goed geplaatst en alle producten zijn mooi glad en strak. We zijn meer dan tevreden.”

Zwaagstra Agri/Infra catalogus


Zwaagstra biedt met haar betonproducten draagvlak voor ondernemers. Wij helpen u uw bedrijfsdoelen te realiseren. In onze AGRI- en INFRA catalogus treft u een totaaloverzicht van onze betonplaten, keerwanden, silowanden en goten.

Vraag via onderstaand formulier de catalogus naar keuze aan en ontvang deze direct in uw mailbox.