Jan Snel - Overschild (Groningen)


Razendsnel aardbeving bestendig bouwen

Bouwbedrijf Jan Snel bouwt 30 wisselwoningen op Zwaagstra funderingsvloeren

In slechts een paar weken tijd verrijzen in Overschild dertig aardbeving bestendige wisselwoningen. Overschild is één van de gebieden waar aardbevingsschade door gaswinning is opgetreden. De dertig woningen, gebouwd door bouwbedrijf Jan Snel in opdracht van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG), zullen worden gebruikt als tijdelijke huisvesting voor huishoudens die voor enige tijd hun eigen woning moeten verlaten, zodat deze verstevigd, opgeknapt of zelfs volledig herbouwd kan worden. Zwaagstra Beton produceert en levert de betonplaten die dienstdoen als fundering. Frans Stevens, voorman bij Jan Snel, benadrukt hoe belangrijk een goede fundering op deze plek is: “Als het trilt hier, gebeurt er gewoon niks. De mensen hoeven dus nergens bang voor te zijn.”

Modulair bouwen

Jan Snel doet zijn naam eer aan: ze bouwen zeer snel. Stevens verteld: “Deze woningen, zijn na twee dagen wind- en waterdicht.” In totaal komen in Overschild dertig wisselwoningen te staan, waarvan vier woningen met kap en de rest met plat dak. Harold Mulder, projectleider bij Jan Snel, licht toe: “Gezinswoningen en aangepaste woningen. Mensen met verschillende achtergronden vinden hier tijdelijke huisvesting: Mensen met kinderen, ouderen, mensen met een handicap. Wij kunnen alles bouwen.” Als modulair bouwbedrijf hanteert Jan Snel een strakke werkwijze. Mulder vertelt: “Wanneer wij van onze opdrachtgever zo’n mooi project krijgen, gaan we deze eerst volledig engineeren. Als de engineering klaar is wordt het overgedragen aan onze fabriek en in de fabriek gaan wij deze modules zoveel mogelijk ‘prefab’ voorbereiden. Zodat de bouwtijd op locatie zo kort mogelijk is.”

Fundering

De te bouwen wisselwoningen in Overschild worden aardbeving bestendig gebouwd. Volgens Stevens is de gehele woning daarop berekend: “Het zand, de betonplaten, het ijzer dat erop ligt en de constructie van de modules op zich. Dat zorgt ervoor dat de woning aardbeving bestendig is.” De betonplaten, geproduceerd door Zwaagstra Beton, zijn onderdeel van de fundering. In verband met een puntlast op de plaat, zijn ze extra zwaar bewapend. Het zijn dan ook geen standaard platen, maar worden speciaal voor dit project op maat gemaakt. Stevens is zeer tevreden over de plaat van Zwaagstra: “De betonplaten zijn mooi maatvast. Altijd even dik, even lang en even breed en dat is belangrijk voor onze fundering.”

Levering

Mulder is tevreden over de samenwerking met Zwaagstra. Niet alleen de prijs- kwaliteitverhouding van de producten, maar ook de goed georganiseerde levering van Zwaagstra Beton is reden om voor de betonproducent uit Hoogeveen te kiezen: “Het product en vooral de levering die Zwaagstra hanteert past precies bij het concept en bij de snelheid waarin wij moeten werken.” Mulder vervolgt: “Bij Zwaagstra geven wij de gewenste data voor de levering af en deze worden nauwgezet gehanteerd.” Ook ter plekke is er weinig op de samenwerking aan te merken. Zwaagstra levert ongeveer drie vrachten per dag en legt de betonplaten, vanaf de wagen, op de juiste volgorde vlak voor de uiteindelijke plek neer. Voor de onderaannemer rest dan alleen nog de plaatsing van de plaat op de precies uitgebakende plek.

Veiligheid

De toekomstige bewoners van de wisselwoningen moeten zich vooral veilig voelen in hun tijdelijke onderkomens. Het gaat uiteindelijk om bewoners van wie hun eigen woning schade heeft opgelopen door een aardbeving. Een goede samenwerking in combinatie met een goed product draagt zeker bij aan het halen van die doelstelling. Mulder concludeert: “Wij hebben inmiddels meerdere projecten in goede samenwerking met Zwaagstra Beton uitgevoerd, waaronder in Ten Boer, Ten Post en Loppersum. Alles tot volle tevredenheid. Ook bij dit project in Overschild lag de keuze voor Zwaagstra dankzij de goede kwaliteit en de snelle planning die zij hanteren voor de hand.”

Zwaagstra Agri/Infra catalogus


Zwaagstra biedt met haar betonproducten draagvlak voor ondernemers. Wij helpen u uw bedrijfsdoelen te realiseren. In onze AGRI- en INFRA catalogus treft u een totaaloverzicht van onze betonplaten, keerwanden, silowanden en goten.

Vraag via onderstaand formulier de catalogus naar keuze aan en ontvang deze direct in uw mailbox.