Maatschap Sikkens-Boer - Westdorp


Maatschap Sikkens-Boer uit Drenthe liet twee nieuwe sleufsilo’s plaatsen

‘Dat onze koeien het op onze manier zo goed doen, geeft veel arbeidsvreugde’

“Ik wil niet eigenwijs overkomen, maar we doen alles op onze eigen manier,” laat melkveehouder Gert-Jan Sikkens (38) uit het Drentse Westdorp weten. Samen met zijn ouders Henk en Geesje vormt hij de maatschap Sikkens-Boer. Het drietal heeft een eigen kijk op het runnen van een melkveebedrijf. Zo voeren ze hun koeien alleen gras, mais, een beetje raap en productiebrokken. “We geven geen bijproducten. Als je goed ruwvoer met voldoende eiwitten hebt, is dat niet nodig.”

Maatschap Sikkens-Boer

De maatschap Sikkens-Boer uit het Drentse Westdorp bestaat uit Henk Sikkens (69), Geesje Sikkens-Boer (67) en zoon Gert-Jan Sikkens (38).

Op hun melkveebedrijf houden de twee generaties zo’n honderd melkkoeien en circa zestig stuks jongvee. Op 63 hectare grond wordt voornamelijk gras geteeld. Op 12 hectare daarvan staat mais.

Jaaropbrengst per koe: ruim 9.000 liter
Vetgehalte: 4,98%
Eiwitgehalte: 3,72%

Op het erf van de boerderij net buiten Westdorp – Gert-Jan woont er samen met zijn vrouw Lise – wordt het kuilvoer opgeslagen. Onlangs liet de maatschap daartoe door Zwaagstra Beton twee nieuwe sleufsilo’s plaatsen. “We hadden al vier grondplaten in gebruik, waarvan twee met wanden. Om meer ruimte te creëren, hebben we een plaat laten vervallen. Nu hebben we dus vier silo’s en een grondplaat,” vertelt Gert-Jan.

Bewezen naam

Bij het kiezen van een leverancier van de sleufsilo’s kwam de familie al snel uit bij Zwaagstra Beton. “Zwaagstra is een bewezen naam. Ze hebben ons al eerder grondplaten en H-klinkers geleverd en de ervaringen waren uitstekend,” aldus Gert-Jan. “Ook nu ging het hele proces erg soepel. Vertegenwoordiger Einte Faber kwam bij ons langs om onze ideeën te bespreken. Vervolgens kregen we één offerte voor beide silo’s. Ook bij andere bedrijven hadden we prijsopgaven aangevraagd, maar Zwaagstra kwam zonder twijfel als beste uit de bus. Bovendien konden we zelf aangegeven wanneer we de silo’s geplaatst wilden hebben.”

Zwaagstra kwam zonder twijfel als beste uit de bus

Lage dierenartskosten

De Drentse melkveehouders voeren hun honderd koeien geen bijproducten. Dat dat ten koste gaat van de melkopbrengst vinden ze geen probleem. Sterker nog, het is een bewuste keuze. Gert-Jan: “We hebben jaren op 10.000 liter per koe gezeten, maar zijn nu gezakt naar ruim 9.000 liter. De koeien hielden het niet vol. Nu zijn de dierenartskosten een stuk lager. De veearts is hier, behalve voor de standaardzaken, al lange tijd niet meer geweest. Ook gebruiken we bijna geen medicijnen. Dat de koeien het op deze manier zo goed doen, geeft veel arbeidsvreugde.”

Voor het snijden van het ingekuilde ruwvoer gebruikt Sikkens een kuilvoersnijder met blokkenwagen. Het grasmaaien doet hij zonder kneuzer. “Als je het gras kneust, wordt het in droge periodes te droog en daarmee verlies je kwaliteit. Na het maaien schudden we het gras nu extra goed, waardoor het snel, egaal en volledig droogt. Dat voorkomt een te hoog boterzuurgehalte in de kuil.”

Bij het maaien gebruiken we geen kneuzer meer. Dat komt de graskwaliteit ten goede.

Zo’n vijf jaar geleden liet de maatschap een nieuwe 2 x 12 melkstal installeren. “Door zelf te melken, en dus geen melkrobot te gebruiken, kunnen we de veecontrole tegelijkertijd doen. Als je dan met het melken klaar bent, ben je ook echt helemaal klaar. Een groot voordeel. Daarbij vind ik melken nog steeds hartstikke mooi werk. Het is echt een rustmoment op de dag,” zegt Gert-Jan.

Twee identieke silo's

De maatschap Sikkens-Boer liet door Zwaagstra Beton twee identieke sleufsilo’s plaatsen. Elke silo bestaat uit tweemaal vijf wanden, is 20 meter lang en 10 meter breed. De begin- en eindstukken lopen bovenaan schuin af.

Elk betonelement van de silowanden is 400 cm lang, 150 cm hoog en 12 cm dik en heeft een voet van 110 cm breed en 14 cm dik.

Geen grondwal nodig

De twee nieuwe sleufsilo’s op het erf van Sikkens zijn twintig meter lang. “Ze hebben geen achterwand. Daar hebben we wel over nagedacht, maar we besloten dat niet te doen. Zo kunnen we het voer aan beide zijden aanrijden. En door de aflopende wanden aan zowel de voor- als achterkant lopen we minder kans dat we met het inkuilen het plastic beschadigen.”

We hebben uiteindelijk gekozen voor sleufsilo’s zonder achterwand.

Voordat Zwaagstra de silowanden leverde, zorgde Sikkens ervoor dat de ondergrond gereed was. “Het vlakmaken van de zandbaan hebben we uitbesteed. Dan weet je zeker dat het goed gebeurt. De agriplaten hebben we zelf gelegd. Zodra die erin lagen, kwam Zwaagstra met een vrachtwagen. Binnen een uur stonden de tien wanden van de eerste silo er. Twee maanden later was de tweede silo net zo snel geplaatst.”

Sikkens koos bij beide nieuwe silo’s voor een breedte van tien meter. “Daardoor kun je met twee wagens tegelijk vlot lossen. De trekker op de kuil kan direct zijn werk doen.” Een grondwal naast de silo’s is niet nodig. “Er zit wapening in de wanden en bovendien zijn ze voorzien van een brede voet met hak. De zijdruk wordt daar goed mee opgevangen.”

De familie sluit niet uit in de toekomst opnieuw een beroep te doen op Zwaagstra. Gert-Jan: “Als we nogmaals een nieuwe sleufsilo nodig hebben, dan geven we Zwaagstra absoluut weer een kans.”

Zwaagstra Agri/Infra catalogus


Zwaagstra biedt met haar betonproducten draagvlak voor ondernemers. Wij helpen u uw bedrijfsdoelen te realiseren. In onze AGRI- en INFRA catalogus treft u een totaaloverzicht van onze betonplaten, keerwanden, silowanden en goten.

Vraag via onderstaand formulier de catalogus naar keuze aan en ontvang deze direct in uw mailbox.