Melkveebedrijf Boogaard - Lexmond


“Het vertrouwen en contact, dat sprak ons wel aan.”

Melkveehouder Boogaard stapt over op sleufsilo voor lasagnekuil

Melkveehouder Alwin Boogaard is geboren en getogen op de boerderij in Lexmond waar hij nu zelf, samen met zijn gezin, vijfenzeventig melkkoeien en bijbehorend jongvee houdt. Voor de opslag van kuilvoer gebruikte hij jarenlang een rijkuil, maar afgelopen winter besloot de boer uit Lexmond over te stappen naar een sleufsilo. Na enig marktonderzoek viel de keuze op fabrikant Zwaagstra Beton uit Hoogeveen. “Niet alleen aan de hand van de prijs, maar ook het vertrouwen en het contact. Dat sprak ons wel aan.”

Sleufsilo

Waar de één kiest voor opslag in een rijkuil, kiest een ander voor opslag in een sleufsilo. Beide hebben zo hun voor- en hun nadelen. Afhankelijk van voersnelheid, hoeveelheid kuilvoer en beschikbare ruimte, weegt elke boer zijn mogelijkheden af. Zo ook melkveehouder Boogaard. Na jaren met een rijkuil te hebben gewerkt, werd afgelopen winter besloten nu voor een sleufsilo te gaan. “Een gedeelte van het gras doen we in vierkante balen of in ronde balen, de mais gaat in een sleufsilo, en het gras hadden we altijd op een rijkuil, maar het concept rijkuil waren we een beetje zat.” Boogaards reden hiervoor is duidelijk: “Ten eerste, als de kuil wat groter is, is het veel werk om de kanten goed en netjes bij te houden. In de winter is het open maken een zware klus vooral als het plastic nat is of met winderig weer. Daarnaast hadden we ook best wel wat broei en schimmel aan de kanten.” Met de aanschaf van de sleufsilo verwacht Boogaard dan ook effectiever te kunnen werken met beter behoud van de kwaliteit van het gras.

Levering op afroep

Boogaard heeft voor de levering van de silo gekozen voor levering op afroep. Dit omdat ze enigszins afhankelijk waren van het weer en omdat de oude grasvoorraad eerst op moest zijn. Over de levering door Zwaagstra Beton is hij zeer te spreken: “De levering is gewoon in één dag gelukt en geplaatst vanaf de auto naar volle tevredenheid.”

Praktisch

Praktisch werken staat bij melkveehouder Boogaard uit Lexmond voorop. Dat blijkt ook uit de manier waarop de nieuwe sleufsilo, geleverd door Zwaagstra Beton, is geplaatst. De wanden van de 44 meter lange silo doen tegelijkertijd dienst als veekering. Hierom is ook niet gekozen voor een schuine zijwand, maar voor rechte wanden. “Nu komen de beesten er niet overheen, met een schuin kantje ervoor waren we er een beetje angstig voor dat dit wel zou gebeuren.” Ook over de ideale hoogte van de wanden is goed nagedacht: “… zodat de beesten er niet overheen gaan, of het plastic op gaan eten.”

Lasagnekuil

Boogaard heeft gekozen zijn ruwvoer op te slaan in een zogenaamde lasagnekuil. Op deze manier houdt hij de kwaliteit van zijn kuilvoer zo hoog mogelijk. “We hopen zo voldoende opslag te hebben voor dertig hectare eerste snee en vijftien á twintig hectare tweede snee. We maken een lasagnekuil. Dat wil zeggen dat we hem opbouwen in laagjes van het gras.” Een lasagnekuil staat er om bekend bewerkelijker te zijn dan een traditionele kuil. Vooral als het gaat om het afdichten van de kuil. Dit omdat bij het kuilen telkens het plastic van de gehele silo moet worden gehaald. Hier heeft Boogaard op ingespeeld door de ruimte tussen de silo en de stal op te hogen en te bestraten. Op deze manier kan de kuil op werkhoogte worden dicht gemaakt, wat weer bespaard op de arbeidsbelasting. Het voordeel van een lasagnekuil volgens Boogaard: “Het grootste voordeel is dan dat er in de winter over een lange periode gras gevoerd kan worden van de zelfde samenstelling.”

Een eerlijk bedrijf

De nieuw geplaatste sleufsilo staat en is inmiddels gevuld. Boogaard kijkt met een tevreden gevoel terug op de samenwerking met Zwaagstra Beton. De sleufsilo is naar wens, de levering op afroep ging zoals het hoort en de communicatie met de betonfabrikant was goed. Boogaard doet zaken met zijn verstand en met zijn gevoel. Dit komt ook terug in zijn ervaring met Zwaagstra Beton “Een eerlijk bedrijf, naar afspraak en ook qua prijs!”

Zwaagstra Agri/Infra catalogus


Zwaagstra biedt met haar betonproducten draagvlak voor ondernemers. Wij helpen u uw bedrijfsdoelen te realiseren. In onze AGRI- en INFRA catalogus treft u een totaaloverzicht van onze betonplaten, keerwanden, silowanden en goten.

Vraag via onderstaand formulier de catalogus naar keuze aan en ontvang deze direct in uw mailbox.