‘Mais inkuilen is nu een fluitje van een cent’
Henk en Henriët Zendman waren al opgetogen over de drie nieuwe sleufsilo’s van Zwaagstra Beton op hun erf, maar nu de eerste maisoogst erin zit, zijn ze helemaal enthousiast. “Het werkt zo makkelijk en de verdichting is enorm. We hebben er nog geen moment spijt van gehad.”
Met vier wagens tegelijk werd de 48 meter lange sleufsilo gevuld met mais. “De loonwerkers vonden het geweldig”, vertelt Henk Zendman. “De silo is tien meter breed en de achterkant is open. Ze konden daardoor zo achter elkaar door en hoefden niet achterwaarts te rijden of op elkaar te wachten. Bovendien hebben we veel ruimte om de silo’s heen, wat het nog makkelijker maakte. Daar moet je natuurlijk een beetje geluk mee hebben, maar gelukkig hadden wij daar de mogelijkheden voor.”
Ook de hoogte van de sleufsilo bleek goed uitgekiend. Henk: “De wanden zijn twee meter hoog en de mais steekt er nu net iets bovenuit. De kuil is zo’n 2,30 meter hoog geworden. We konden hem over de volledige lengte aandrukken. Dat ging heel mooi. De trekker en silagewagens reden zonder problemen tegen de kuil op.”
Een belangrijke overweging voor de familie Zendman om tot aanschaf van de nieuwe sleufsilo’s over te gaan, was de goede verdichting die beloofd werd. “Dat zien we nu al gebeuren. Het eerste vocht is al door de perssapafvoergaten naar buiten gekomen. We hebben over de gehele lengte van de silo dubbele zijdoorvoer laten plaatsen. Nu de silo gevuld is, staat de opening voor de perssappenafvoer open. De perssappen worden daardoor afgevoerd en komen vervolgens in een opvangput terecht. Als de silo straks weer leeg is, gaat het andere gat open. Daar wordt dan het hemelwater door weggevoerd.”
Geen pakken zand meer nodig
Voorheen sloegen Henk en Henriët hun gras en mais op vloerplaten op. Nu ze deze sleufsilo’s hebben, ervaren ze grote voordelen. “Naast de vloerplaten moesten we altijd een enorm pak zand plaatsen, omdat de oude rijkuilen steeds hoger en steiler werden. Nu is het een fluitje van een cent. Toen de laatste mais erin zat, hebben we met de kunstmeststrooier er een laag landbouwzout overheen gestrooid voor de conservering. Vervolgens hebben we de boel afgedekt met landbouwzeil en er een dun laagje zand van zo’n vier centimeter op gedaan. Meer niet.”
De aanschaf van de nieuwe sleufsilo’s was een flinke investering, maar het was het volgens Henk meer dan waard. “Als ik dan toch een minpuntje moet noemen: door de goede verdichting komen we op minder kuubs uit, wat nadelig uitpakt voor onze BEX-berekening. Maar verder kan ik alleen maar voordelen bedenken. Ja, het is een hele klap geld, maar we zijn nu voor de komende dertig jaar klaar. Met het oog op de toekomst – onze zoon wil met het bedrijf verder – is het echt een fantastische investering. We zijn er ontzettend blij mee.”