Mts. De Boer - Garijp


'Gunstig voor de kwaliteit van het voer én voor ons arbeidsplezier'

Maatschap De Boer zet stap voorwaarts met sleufsilo met automatisch afdeksysteem

In het Friese Garijp houden Ele Jan de Boer en zijn broer Jan 280 melkkoeien. Voor de opslag van het ruwvoer, dat ze van maaien tot inkuilen volledig in eigen beheer oogsten, hebben ze sinds kort de beschikking over een ruime sleufsilo met automatisch afdeksysteem. “Een silo is altijd te klein, maar met deze kunnen we een hele tijd vooruit.”

De nieuwe sleufsilo van de Friese broers is twintig meter breed, zestig meter lang en drie meter hoog. “Ik houd van ronde getallen,” verklaart Ele Jan. “We hebben overlegd met de leverancier van het afdeksyteem, met Zwaagstra Beton, de asfaltleverancier en enkele collega-boeren en zo kwamen we tot deze afmetingen. We houden een voersnelheid van circa één meter per week aan, dan heb je wel twintig meter nodig. We kunnen nu jaarrond voeren.”

Robuust

Ele Jan en Jan, die met hun echtgenotes Bea en Sjoerdtje een maatschap vormen, bezitten 120 hectare land, waaronder 23 hectare mais. Ele Jan: “Voorheen plaatsten we de kuilhopen op losse betonplaten die we afdekten met zeil. Dat zeil fixeerden we met zand rondom de kuil, maar dat was niet ideaal voor de conservering. Voor de voerkwaliteit wilden we daarom graag de stap maken naar een silo met automatisch afdeksysteem.”

Na de keuze voor het afdeksysteem moesten de betonelementen aangekocht worden. Ele Jan: “Daarvoor hebben we bij verschillende betonleveranciers offertes aangevraagd. Zwaagstra kwam als beste uit de bus. Vooral de robuustheid van de silowanden gaf de doorslag, samen met de gunstige prijs. Ook de afwerking is erg goed.”

De voorbereidende werkzaamheden en ook het plaatsen van de betonwanden regelden de broers zelf. Ele Jan: “Mijn broer en ik zijn het hele proces de hoofdaannemer geweest. Bij het plaatsen van de wanden spande ik de draad om de lengtes en breedtes te bepalen. Mijn broer en de kraanmachinist zetten de elementen neer. We hadden de slag als team goed te pakken; in een dag stond alles. Dat had Zwaagstra goed georganiseerd.” Het spannendste moment was de eindbeoordeling. “Ik vind het belangrijk dat alles recht en netjes staat. Als het ongelijk zou zijn, zou me dat zeer doen. Maar het is allemaal prima geslaagd, ik ben dik tevreden.”

Perssap-duoblokken

De grond in de silo is afgewerkt met asfalt. “De zoektocht naar een afwateringssyteem was een lastige,” vertelt Ele Jan. “Uiteindelijk zijn we uitgekomen bij de perssap-duoblokken van Zwaagstra, die vuil en schoon water gescheiden afvoeren. Daarmee hebben we geen diepe putten nodig, wat echt een pre is. Deze duoblokken zijn het meest geschikt voor ons.”

De broers De Boer zijn trots op het eindresultaat. Ele Jan: “We hebben wel vaker grote investeringen gedaan, maar over deze sleufsilo met automatisch afdeksysteem zijn we echt heel enthousiast. We zien nu al de voordelen: we maken een sprong voorwaarts in de kwaliteit van het voer en door de grote oppervlakte kunnen we snel en makkelijk werken. Het levert ons veel arbeidsplezier op en dat is ook heel belangrijk.”

Zwaagstra Agri/Infra catalogus


Zwaagstra biedt met haar betonproducten draagvlak voor ondernemers. Wij helpen u uw bedrijfsdoelen te realiseren. In onze AGRI- en INFRA catalogus treft u een totaaloverzicht van onze betonplaten, keerwanden, silowanden en goten.

Vraag via onderstaand formulier de catalogus naar keuze aan en ontvang deze direct in uw mailbox.