Mts. Keulen-Wiersma - Follega


Maatschap Keulen-Wiersma kiest met sleufsilo’s van Zwaagstra Beton voor degelijkheid en betrouwbaarheid

Betere kuilvoerkwaliteit dankzij nieuwe sleufsilo’s

De maatschap Keulen-Wiersma uit het Friese Follega bestiert op simpele wijze, maar met oog voor de natuur haar melkveebedrijf. De melkkoeien krijgen ruwvoer voorgeschoteld wat opgeslagen wordt in drie gloednieuwe sleufsilo’s die Zwaagstra Beton onlangs plaatste. “Door de nieuwe silo’s wordt de kuilvoerkwaliteit aanzienlijk beter.”

Met twee zonen in maatschap

De maatschap Keulen-Wiersma bestaat uit Rients Keulen, zijn vrouw Hinke Keulen-Wiersma en hun zonen Jurjen en Reinder. Het stel heeft ook twee dochters: Renske en Maaike. Het melkveebedrijf van de familie is gevestigd in het Friese Follega, net boven Lemmer.

Op de boerderij lopen 80 melkkoeien en 34 stuks jongvee. Daarnaast verbouwt de maatschap op 42 hectare grond gras en mais en bezit ze 8 hectare natuurgrond.

Jaaropbrengst per koe: 8.500 liter

Op het familiebedrijf van Rients Keulen, zijn vrouw Hinke en hun zonen Jurjen en Reinder lopen tachtig melkkoeien en zo’n 34 stuks jongvee. Keulen: “Onze koeien gaan dagelijks naar buiten en krijgen naast ruwvoer gentechvrij Vlog-voer. Verder geven we ze vrijwel geen bijproducten. We houden het simpel en doen alles met respect voor de natuur en het klimaat. Dat past bij onze visie. De opwarming van de aarde is zorgelijk. Daarom maken we bewuste keuzes.”

We houden het simpel en doen alles met respect voor de natuur.

De maatschap zag tot haar genoegen het afgelopen jaar de melkopbrengst flink stijgen. “We hebben een nieuwe stal neergezet, waarin het klimaat aanzienlijk beter is. Door een aanpassing van de bron is het water van betere kwaliteit en we hebben aan graslandvernieuwing gedaan.” Een melkrobot gebruiken ze niet. “Dat is bij ons niet nodig. Met vier mensen in de maatschap hebben we arbeid genoeg om zelf te melken.”

Degelijk materiaal

Wel liet Keulen de afgelopen maanden drie nieuwe sleufsilo’s plaatsen. Daarin wordt de gras- en maisoogst opgeslagen die de maatschap op 42 hectare grond verbouwt. Keulen: “De vorige silo’s bestonden uit oud bouwmateriaal. Ze waren hoognodig aan vervanging toe. De nieuwe silo’s zijn van degelijk materiaal gemaakt. Hierdoor kunnen we het kuilvoer beter conserveren, wat de kwaliteit natuurlijk ten goede komt.”

Twee silo’s zijn breder, zodat we de graskuilen goed kunnen aanrijden

De silowanden komen van Zwaagstra Beton en bestaan uit elementen van anderhalve meter hoog en vier meter breed. Alle silo’s zijn 28 meter lang. “In de breedte van de silo’s zit wel verschil,” vertelt Keulen. “De smalste is 7,5 meter breed en is bestemd voor de maisoogst. De andere twee zijn 8,5 meter en daarin komt gras. Die silo’s zijn breder, zodat we de graskuilen goed kunnen aanrijden. We hebben ze niet te hoog gemaakt, want dan wordt het al gauw te warm. We doen er alles aan om de kuilen zo koud mogelijk te houden.”

Volgens afspraak

Op het erf van de maatschap Keulen in Follega heeft Zwaagstra Beton drie nieuwe sleufsilo’s geplaatst. De silo’s bestaan uit wanden van 7 elementen lang. De betonelementen zijn 1,64 meter hoog, 4 meter breed en 14 centimeter dik.

In één silo liggen op de grond agriplaten van Zwaagstra Beton van 2 bij 2 meter groot.

Voordat de silowanden geplaatst werden, schakelde Keulen grondwerker B&K Noptrans uit Lemmer in om het voorwerk te doen. Keulen: “Hier ligt veengrond, dan moet je wel weten wat je doet. Het vlakmaken hebben we daarom uitbesteed. De grondwerker heeft met een laser alles uitgevlakt, zodat het heel netjes is geworden. De zandlaag is vijf à zes centimeter dik en daaronder zit bijna een halve meter aan gebroken puin. Dat is absoluut nodig, anders gaat het niet goed.”

Vervolgens kon Zwaagstra eenvoudig de silowanden plaatsen. “Dat liep netjes achter elkaar door. Ze zeiden wanneer ze zouden komen en op die momenten waren ze er ook. Keurig volgens afspraak.” Tijdens het plaatsen van de wanden raakte een element licht beschadigd. “Dat hebben we zelf niet eens gemerkt. Zwaagstra repareerde het direct. Voordat we het wisten was het al opgelost.”

Een element raakte licht beschadigd. Voordat we het wisten had Zwaagstra dat al opgelost.

Keulen twijfelt er niet aan in de toekomst Zwaagstra Beton opnieuw te benaderen. “Ze doen wat ze beloven en de prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend. Als dat zo blijft, bellen we ze een volgende keer zeker weer.”

Zwaagstra Agri/Infra catalogus


Zwaagstra biedt met haar betonproducten draagvlak voor ondernemers. Wij helpen u uw bedrijfsdoelen te realiseren. In onze AGRI- en INFRA catalogus treft u een totaaloverzicht van onze betonplaten, keerwanden, silowanden en goten.

Vraag via onderstaand formulier de catalogus naar keuze aan en ontvang deze direct in uw mailbox.