Melkveehouder laat met nieuwe sleufsilo wens zoon in vervulling gaan
‘Minder kans op broei met brede en lage sleufsilo’
Voor de opslag van het ruwvoer ruilde de 48-jarige veehouder Fred Kortenoever uit Everdingen in het voorjaar zijn vijftien jaar oude kuilplaat in voor een nieuwe sleufsilo van Zwaagstra Beton. “Daarmee kwam een wens van mijn zoon, die over een aantal jaar het bedrijf van mij overneemt, uit.”
Melkvee en fokschapen
Fred Kortenoever nam in 2005 in Everdingen de boerderij van zijn grootouders over. Op zijn bedrijf houdt hij 136 melkkoeien, 60 stuks jongvee en 40 fokschapen. Daarnaast bezit hij 48 hectare grasland, 7 hectare maisland en een halve hectare land dat ingezet wordt voor sierteelt.
Samen met zoon Rick (19), die het bedrijf in de toekomst overneemt, vormt Kortenoever een maatschap. Zijn vrouw Ilse is eigenaresse van een bloemenwinkel. Samen heeft het paar ook een dochter, Romy (17).
Jaaropbrengst per koe: 8.500 liter
Het was al vroeg duidelijk waar de toekomst van Fred Kortenoever lag. Als enig kind én enig kleinkind aan moeders kant – zijn moeder helpt nog steeds iedere dag mee met melken – groeide de Everdinger op naast het melkveebedrijf van zijn grootouders. En hij wist het zeker: ook hij zou later boer worden. Op zijn achttiende stapte hij in de maatschap van zijn grootouders; vijftien jaar later runde hij het bedrijf alleen. “Het sloeg een generatie over, maar dat gebeurt voorlopig niet opnieuw. Rick, mijn zoon van negentien, heeft al aangegeven het straks van mij over te nemen.”
Het was een grote wens van mijn zoon: een nieuwe sleufsilo
En zoon Rick had direct een duidelijke wens. Kortenoever: “Hij is onlangs bij mij in de maatschap gekomen en gaf aan graag een nieuwe sleufsilo te willen. In het voorjaar van 2020 is die geplaatst. De eerste snee zit er al in.”
Indrukwekkend
De silo is met een lengte van bijna tachtig meter en een breedte van tien meter indrukwekkend te noemen. “We kuilden voorheen acht meter breed en drieënhalve meter hoog,” vertelt Kortenoever. “Maar met die hoogte was de kuil erg gevoelig voor broei. Deze nieuwe silo is een stuk lager en een aantal meter breder. Nu kunnen we het gras goed vastrijden tussen de muren.”
De nieuwe silo is breder en lager. De kuil is daardoor minder gevoelig voor broei.
Dat is niet het enige voordeel. “Ook het naar huis halen van het gras gaat sneller. Door de breedte kun je met twee wagens naast elkaar werken. Aan de ene kant kun je lossen, terwijl aan de andere kant de shovel bezig is. Je hoeft niet meer op elkaar te wachten.” De begin- en eindplaten van de silo lopen schuin af. “Zo kunnen de grote silagewagens zonder problemen wegdraaien. En het ziet er ook nog eens mooi uit.”
Op hoogte lopen
80 meter lange sleufsilo
De nieuwe sleufsilo van de maatschap Kortenoever bestaat uit tweemaal 19 betonelementen van 4 meter breed en is daarmee bijna 80 meter lang. De silowanden zijn 1,64 meter hoog. De voet heeft een dikte van 14 centimeter. De silo heeft een breedte van 10 meter.
Aan een zijkant is de sleufsilo voorzien van wanden met zijdoorvoer. Hemelwater en perssappen worden daardoor gescheiden afgevoerd.
De vloer van de sleufsilo bestaat uit twee lagen zuurbestendig asfalt. “Daaronder ligt nog de oude betonnen vloer die er al vijftien jaar lang ligt. De voeten van de silowanden staan naast die betonnen vloer en het asfalt is daartussen aangebracht.” Naast de silo heeft Kortenoever een grondwal aangelegd. “Voor de sleufsilowanden van Zwaagstra is dat niet nodig, maar voor het gemak hebben we dat wel gedaan. Zo kunnen we op dezelfde hoogte langs de silo lopen en gemakkelijk bij de zandslurfen op de kuil komen.”
Een grondwal naast de silo was niet nodig, maar voor het gemak hebben we die wel aangelegd
Samenwerkingsdriehoek
Op advies van Loonbedrijf Den Hartog bv uit Culemborg schafte Kortenoever de silowanden aan bij Zwaagstra Beton. Huib en Kees den Hartog, eigenaren van het loonbedrijf, zijn blij met die samenwerkingsdriehoek: “Wij doen al jaren het grond- en loonwerk voor Kortenoever, van graslandvernieuwing en inkuilen tot mais zaaien en oogsten. Het is fijn dat we ook met andere plannen van hen mogen meedenken en zo samen tot een resultaat komen. Met Zwaagstra Beton heb ik eveneens frequent samengewerkt. De klik is er, zowel met de vertegenwoordiger als met de producten. Zwaagstra Beton staat voor kwaliteit en vertrouwen.”
Zwaagstra Beton staat voor kwaliteit en vertrouwen
Samen kozen Kortenoever en Den Hartog voor zijafwatering in de sleufsilo. Den Hartog: “Daarin dacht Zwaagstra goed met ons mee. Door de lengte van de silo is het niet mogelijk om het water aan de voor- of achterkant te laten aflopen. Dan zou er een te groot hoogteverschil ontstaan. Nu hebben we de ene zijkant tien centimeter lager gemaakt dan de andere. Aan de lage kant is de sleufsilo om de andere wand voorzien van zijdoorvoer, waardoor het hemelwater en de perssappen gescheiden worden afgevoerd. De sappen gaan via een pvc-pijp naar achteren een put in, het regenwater gaat naar de sloot.”
Strak werk
Kortenoever is dik tevreden over het eindresultaat en onderstreept de woorden van Den Hartog. “Zwaagstra Beton is een prettige partij om mee samen te werken. Ze komen hun afspraken na en leveren strak werk. Hiermee kunnen we jaren vooruit. Het plaatsen verliep volgens planning en alle platen zijn van topkwaliteit. Het hele plaatje klopt gewoon.”