Mts. Mittendorff-Klok - Coevorden


Na gloednieuwe stal pakt maatschap Mittendorff-Klok ook erfverharding aan

Nieuwe sleufsilo’s maken gedroomde plaatje af

Van de ligboxenstal tot aan de erfverharding, vrijwel alles is nieuw op het erf van de maatschap Mittendorff-Klok in het Drentse Coevorden. Drie nieuwe silo’s van Zwaagstra Beton maken het plaatje compleet.

Melkkoeien en vleesstieren

De maatschap Mittendorff-Klok bestiert in Coevorden een melkveebedrijf met 100 melkkoeien en 55 stuks jongvee. Ook hebben ze 80 vleesstieren. Op 60 hectare grond wordt mais en gras verbouwd.

Gradus Mittendorff (53) en Karin Mittendorff-Klok (50) vormen samen de maatschap. Hun oudste zoon Robin (19) is de beoogde bedrijfsopvolger. Ook zoon Daniël (11) heeft daar oren naar. Zoon Pascal (16) en dochter Marcha (14) completeren het gezin.

“Vorig jaar hebben we een nieuwe ligboxenstal gebouwd. Het is een duurzame maatlatstal met een 2 x 20 melkstal erin. We hebben onze veestapel met dertig koeien uitgebreid,” vertelt Gradus Mittendorff, die samen met zijn vrouw Karin een maatschap vormt. Op hun boerderij in Coevorden houden ze honderd melkkoeien met bijbehorend jongvee. Ook hebben ze een vleesveetak met circa tachtig vleesstieren. “Onze oudste zoon Robin, hij is negentien jaar, volgt de opleiding Veehouderij. Hij wil het bedrijf later van ons overnemen. Ook Daniël van elf ziet dat wel zitten. Met de bedrijfsopvolging zit het dus wel goed,” stelt Mittendorff tevreden.

Zwaagstra Beton is punctueel en correct. Over en weer was er veel vertrouwen.

Veel vertrouwen

Zodra de nieuwe stal gereed was, werd de erfverharding aangepakt. Een flink klus. Er werden onder meer nieuwe kuilplaten met silowanden van Zwaagstra Beton geplaatst. Mittendorff: “Op de beurs in Hardenberg kwam ik met Zwaagstra Beton in gesprek. Hun producten zagen er goed uit en ook de prijs was scherp. De keuze was snel gemaakt.” De melkveehouder werd niet teleurgesteld. “Het is uitstekend bevallen. Zwaagstra is punctueel en correct. De vertegenwoordiger is bij ons geweest om de tekening te maken en alles is volgens afspraak verlopen. Over en weer was er veel vertrouwen.”

Overrijdkuil

Mittendorff bestelde in totaal drie nieuwe silo’s: twee sleufsilo’s voor mais en gras en een mestsilo. “In de eerste silo, die achtenveertig bij negen meter groot is, zit nu de eerste en tweede snee gras. Omdat alles nieuw is en we vooraf nog niet precies wisten hoeveel erin kon, hebben we het tegen elkaar aan gekuild. Volgend jaar wordt het een lasagnekuil en komen de sneden gras op elkaar te liggen.”

Deze overrijdkuil kunnen we goed verdelen én verdichten. Dat komt de kwaliteit van het kuilvoer ten goede.

De silo is aan beide kanten open. “We hebben er een overrijdkuil van gemaakt. Je kunt er van alle kanten bij en kunt zelfs rondom rijden met de trekkers. De schuin aflopende wanden aan de voor- en achterkant maken het werken nog makkelijker. De kuil kunnen we op deze manier goed verdelen én verdichten. Dat komt de kwaliteit van het kuilvoer ten goede.”

Vloeistofdichte kit

Overrijdkuil, maissilo en mestopslag

De maatschap Mittendorff-Klok liet drie nieuwe silo’s plaatsen die allemaal 1,50 meter hoog zijn.

Eén sleufsilo is 48 bij 9 meter groot en wordt ingezet voor de opslag van kuilgras. De eerste en laatste wand lopen schuin af en de silo is aan twee kanten open, wat het in- en afrijden vergemakkelijkt. De maissilo is 40 bij 9 meter groot, heeft eveneens schuin aflopende wanden en is ook beide zijden open.

De derde silo is voor de opslag van mest. Deze mestsilo bestaat uit twee zijwanden van elk 8 meter lang en een achterwand van 12 meter.

De maissilo is veertig bij negen meter groot. “Die is net als de grassilo anderhalve meter hoog,” vertelt Mittendorff daarover. “De ene wand is korter dan de andere, zodat we er met het materieel gemakkelijk tussendoor kunnen manoeuvreren. Aan de buitenkant van de korte wand komen de bijproducten te liggen, zoals bierbostel of aardappelen.”

Tussen de betonelementen zit vloeistofdichte kit. Maissappen kunnen daardoor niet in het beton trekken.

De silowanden bestaan uit betonelementen van vier meter breed. De voegen zijn gekit. “Die kit is vloeistofdicht en zuurbestendig. Als er maissappen ontsnappen, trekken ze niet in het beton. Voor extra bescherming voorzien we de binnenkant van de silo ook van plastic. Zo blijft de silo jarenlang goed.”

Dik in orde

De laatste silo, de kleinste, is geplaatst voor de opslag van mest. “Die zou eerst acht bij acht meter groot worden, maar ik besloot hem op het laatst toch iets breder te maken. Zwaagstra leverde een extra wand van vier meter breed, waardoor de mestsilo nu dus twaalf bij acht meter is. Dat is achteraf een goed besluit geweest. Ik ben er erg blij mee. Ons erf ziet er prachtig uit zo.”

Het grondwerk besteedde Mittendorff uit. “Het loonwerk doen we allemaal zelf, maar dit was een te groot project om zelf aan te pakken. Bovendien moet het absoluut goed gebeuren, om problemen te voorkomen. De zandbaan is daarom met een lasergestuurde shovel gevlakt. Zwaagstra Beton zette daarna de silowanden op hun plek.” Mittendorff is content met de keuze voor Zwaagstra Beton: “De prijs, de levering, de communicatie, alles was dik in orde.”

Zwaagstra Agri/Infra catalogus


Zwaagstra biedt met haar betonproducten draagvlak voor ondernemers. Wij helpen u uw bedrijfsdoelen te realiseren. In onze AGRI- en INFRA catalogus treft u een totaaloverzicht van onze betonplaten, keerwanden, silowanden en goten.

Vraag via onderstaand formulier de catalogus naar keuze aan en ontvang deze direct in uw mailbox.