Mts. Nuiten - Bruntinge


'Beter voor het voer en beter voor de boer'

Eindelijk silowanden langs de vloerplaten: 'Dit hadden we veel eerder moeten doen'

Toen Eric en Jacqueline Nuiten in 2000 hun boerderij in het Drentse Bruntinge betrokken, lagen de vloerplaten voor het opslaan van ruwvoer er al. Die moesten in de loop der jaren wat opgehoogd worden, maar verder werkten ze prima. Onlangs besloten de melkveehouders toch keerwanden te plaatsen en dat bleek een gouden greep. "Dit hadden we veel eerder moeten doen."

"Wat een mooi rijtje, hè?" Eric Nuiten is zichtbaar trots op zijn vier sleufsilo’s die strak naast elkaar staan opgesteld op zijn melkveebedrijf in het Drentse Bruntinge. Samen met zijn vrouw en drie dochters zit hij in maatschap. Het van oorsprong Brabantse gezin bezit 85 melkkoeien en 55 stuks jongvee en heeft in totaal veertig hectare grond.

In 2000 verruilden Eric en Jacqueline hun boerderij in het dorpje Molenschot voor hun huidige bedrijf in Drenthe. "We hadden in Molenschot een gemengd bedrijf met fokzeugen en melkvee, maar konden daar niet verder uitbreiden met ons melkvee. Toen we uitkeken naar iets anders was er de opkoopregeling voor de varkens. We hadden vervolgens twee opties: stoppen of wat anders zoeken. We kozen voor het laatste en kwamen na een uitgebreide zoektocht uit bij dit bedrijf. We konden hier direct verder."

Elke dag streven naar het beste voer

Jarenlang sloegen de melkveehouders hun geoogste gras en mais op op de vloerplaten die al aanwezig waren. Eric: “Eerst hadden we alleen zandwallen. Dat werkte afdoende. We vonden het lange tijd dan ook niet nodig om keerwanden te plaatsen, maar nu ze er staan, denk ik: had ik dit maar eerder gedaan. Het levert zoveel gemak op. Ik ben inmiddels zestig en word er ook niet jonger op, dan is het fijn dat het werken makkelijker wordt gemaakt.” Ook voor het bewaren van het voer heeft het voordelen. "We streven elke dag naar het beste voer. Daar moeten de koeien immers melk van geven. Door de wanden wordt het voer nu aan alle kanten volledig afgedekt, het verkleurt nergens meer. Het is kortom beter voor de boer en beter voor het voer."

Mooie en praktische schuine kanten

De silo’s zijn 1,64 meter hoog. “Dat is precies goed voor onze voersnelheid. Je ziet bij anderen vaak wanden van twee meter, maar dat is voor ons te hoog. We zijn daar te klein voor, dan krijgen we een te lage voersnelheid. Bovendien is het op deze manier nog goed te bewerken. Ik moet er af en toe opklimmen om bijvoorbeeld het zeil recht te trekken. Dan moet het niet te hoog zijn.” Vooraan hebben de silo’s schuin aflopende wanden. "Door het op- en afrijden is de bult vooraan altijd wat lager. Dan werken schuine kanten prettiger. Ook is het veel mooier. Het oogt een stuk vriendelijker dan die harde hoeken."

Alles in goed overleg

Eric en Jacqueline kozen ervoor om bij Zwaagstra Beton de silowanden aan te schaffen. "Zwaagstra is hier in de omgeving een bekende naam. Ze zitten nauwelijks tien kilometer bij ons vandaan en we zien hun vrachtwagens regelmatig over de weg rijden. Het lag voor de hand om bij hen een prijsopgave aan te vragen. We hebben ook van een ander bedrijf een offerte ontvangen, maar de aanpak en benadering van Zwaagstra bevielen ons het beste."

De keerwanden werden in twee keer geleverd. De eerste lading was in april. "Op vrijdag werden de wanden gezet, ’s maandags kwam het zand ertussen en op woensdag ging al de eerste snee gras erin. De tweede en laatste lading wanden volgde in juli. Alles ging in goed overleg en met veel onderling vertrouwen."

Het bedrijf van zijn dromen

Nu de keerwanden er staan, is het plaatje compleet voor Eric en Jacqueline. Eric: "Ik heb hier het bedrijf waar ik altijd van gedroomd heb. Van jongs af aan leef ik tussen de dieren. Ik doe alles wat anderen vaak uitbesteden zelf: insemineren, klauwen bekappen, melken. Een melkrobot heb ik ook niet. Lekker met de koeien bezig zijn, vind ik het mooiste wat er is. Ik ga hier nog jaren van genieten."

Zwaagstra Agri/Infra catalogus


Zwaagstra biedt met haar betonproducten draagvlak voor ondernemers. Wij helpen u uw bedrijfsdoelen te realiseren. In onze AGRI- en INFRA catalogus treft u een totaaloverzicht van onze betonplaten, keerwanden, silowanden en goten.

Vraag via onderstaand formulier de catalogus naar keuze aan en ontvang deze direct in uw mailbox.