Mts. Steenbergen - Exloo


Drentse melkveehouders blij met diepe en brede sleufsilo van Zwaagstra Beton

‘Goed voer zorgt voor gezonde koeien en goede melk’

Twee jaar geleden vervingen de Drentse melkveehouders Jan en Jannita Steenbergen hun bestaande sleufsilo voor een nieuwe en grotere uitvoering van Zwaagstra Beton. “Voorheen kwam de kuil meters boven de wanden uit. Met deze nieuwe sleufsilo werkt alles een stuk gemakkelijker.”

64 bij 12 meter

De nieuwe sleufsilo op het bedrijf van maatschap Steenbergen vervangt de kleinere maissilo die er al jaren stond. De silo is 64 meter lang, 12 meter breed en 2 meter hoog. De wanden bestaan uit betonelementen van 4 meter lang met een voet van 14 centimeter dik. Net als alle andere producten van Zwaagstra Beton beschikken deze silowanden over het KOMO-keurmerk.

De nieuwe sleufsilo van de maatschap Steenbergen uit Exloo is 64 meter lang en twaalf meter breed en wordt ingezet voor de opslag van mais. “We hebben de oude silo aan beide kanten verbreed en ook de wanden zijn een stuk hoger geworden,” licht Jan Steenbergen (52) toe. “Doordat de silo een meter onder het maaiveld ligt, steekt hij slechts voor de helft boven de grond uit.”

Met het aanrijden, uithalen, afdekken, eigenlijk met alle handelingen, is het veel gemakkelijker

Afgelopen najaar kwam de maisoogst erin. Jan: “Zo’n 23 hectare in totaal. Nu de sleufsilo breder en dieper is, kunnen we er een heleboel in kwijt voordat we de hoogte in moeten. Dat is een groot voordeel. Bij de vorige silo kwam de mais wel drieënhalve meter boven de wanden uit.” Het oogt mooier en werkt prettiger, heeft de melkveehouder ondervonden. “Met het aanrijden, uithalen, afdekken, eigenlijk met alle handelingen, is het veel gemakkelijker. We hebben geen achterwand geplaatst. Zo kunnen we met de kipper aan de voorkant de kuil oprijden en na het kiepen rijden we er aan de achterkant weer af.”

Dochters

Jan runt het melkveebedrijf samen met zijn vrouw Jannita (49). Ook hun drie dochters helpen regelmatig mee. “Dat is mooi om zien,” vindt Jan. “Als bijvoorbeeld het gras ingekuild moet worden, doet iedereen wat. Marije, de middelste, wil het bedrijf later van ons overnemen.”

Hecht familiebedrijf

Jan (52) en Jannita (49) Steenbergen runnen in het Drentse Exloo een melkveebedrijf met 100 melkkoeien en 80 stuks jongvee. Ze bezitten 86 hectare grond waarop ze aardappelen, mais en gras verbouwen.

Het echtpaar heeft drie dochters, Mirjan (20), Marije (18) en Janouk (16), die regelmatig helpen op de boerderij. Marije volgt de mbo-opleiding Vakexpert Veehouderij en zal volgend jaar in de maatschap stappen. In de toekomst wil ze het bedrijf overnemen.

Jaaropbrengst per koe: ruim 10.000 liter
Vetgehalte: 4,50%
Eiwitgehalte: 3,60%

Nu gaat de 18-jarige Marije nog naar school. “Ik doe de mbo-opleiding Vakexpert Veehouderij op het Terra in Emmen,” vertelt ze daarover. “Als ik volgend jaar klaar ben, ga ik in het bedrijf verder. Later zal ik de boerderij overnemen. Mijn zussen vinden het ook leuk om mee te helpen, maar willen dit niet elke dag doen. Ik wel. Als klein meisje vond ik het al fantastisch om papa in de schuur te helpen of op de trekker mee te gaan.”

Als klein meisje vond ik het al fantastisch om papa in de schuur te helpen of op de trekker mee te gaan

Moeder Jannita verkoopt vanuit de deel van de boerderij flessen verse melk. “Dat doen we om te laten zien hoe het echte leven op de boerderij is,” zegt ze. “Tijdens de verkoop komen we in gesprek met de klanten. Wij leggen uit hoe wij werken. Veel mensen hebben daar geen weet van. Op sommige zondagochtenden organiseren we ontbijtjes. De gasten krijgen dan direct een rondleiding door ons bedrijf.”

Fleckvieh

Er lopen op de boerderij van de Steenbergens honderd melkkoeien en zo’n tachtig stuks jongvee. Acht jaar geleden stapten ze van Holsteiner-koeien over op Fleckvieh. Jan: “Deze koeien brengen bij aflevering meer vlees op. Er wordt gezegd dat ze minder melk geven, maar daar merken wij niets van. De opbrengst is de afgelopen jaren zelfs gestegen en ook de vet- en eiwitgehaltes zijn uitstekend. Dat komt doordat we bewust bezig zijn met de voeding van de beesten. Goed voer zorgt voor gezonde koeien en goede melk.”

Alles zelf

De familie Steenbergen doet vrijwel al het werk op de boerderij zelf. Van maaien en inkuilen tot het bemesten van het land en het oogsten van de mais. Ook het voorwerk voor het plaatsen van de silo werd niet uitbesteed. Jan: “Alleen het storten van het beton heb ik laten doen, want dat redde ik niet vanwege het aardappelrooien. Toen Zwaagstra Beton de wanden leverde, zat er nog mais in de oude sleufsilo. Daarom hebben we de nieuwe silo in twee delen geplaatst. Zodra de eerste vijftien meter gezet was, hebben we de mais verplaatst en kon het laatste deel erin.”

Alle producten hebben het KOMO-keurmerk. Dan weet je dat het goed is

Scherpe offerte

De keuze voor Zwaagstra Beton als leverancier voor de nieuwe silowanden was een logische, aldus Jan. “In het verleden hebben we al eens kleinere silo’s door hen laten plaatsen en daar waren we erg tevreden over. Hun offerte was bovendien scherp en de producten hebben het KOMO-keurmerk. De kwaliteit van de wanden is twintig jaar gegarandeerd. Dan weet je dat het goed is.” In de toekomst verwacht de melkveehouder nogmaals bij Zwaagstra Beton aan te kloppen. “We willen de voerplaten een keer aanpakken. Dan bel ik ze zeker weer.”

Zwaagstra Agri/Infra catalogus


Zwaagstra biedt met haar betonproducten draagvlak voor ondernemers. Wij helpen u uw bedrijfsdoelen te realiseren. In onze AGRI- en INFRA catalogus treft u een totaaloverzicht van onze betonplaten, keerwanden, silowanden en goten.

Vraag via onderstaand formulier de catalogus naar keuze aan en ontvang deze direct in uw mailbox.