Project Skærbæk - Denemarken


Deense melkveehouder kiest voor sleufsilo’s uit Nederland:

'Scherpe prijs, goede kwaliteit en snelle levering’ '

In 1993 verhuisden Marcel en Wilma van den Hengel van Nederland naar Skærbæk in Denemarken. Samen houden ze daar 380 melkkoeien en bezitten ze er 380 hectare grond. Ze zijn bezig met de uitbreiding naar 500 melkkoeien. “Daarom hebben we ervoor gekozen om er twee nieuwe sleufsilo’s bij te bouwen voor extra voeropslag”, vertelt Marcel, die vier medewerkers in dienst heeft. “Eén sleufsilo is bestemd voor graskuil, in de andere gaat waarschijnlijk mais.”

Elke silo is 40 meter lang en 12 meter breed en heeft een hoogte van 2,5 meter. Marcel: “Dat is berekend op een voersnelheid van 2 meter in de week voor kuilgras. Tussen de beide silo’s hebben we een tussenruimte gecreëerd waar we banden of zandzakken kunnen neerleggen. Ook komt er een speciale perssappenopvang bij.”

Strakke elementen

Voor de uitvoering van het project schakelde de melkveehouder aannemer Jeroen Mourits in, met wie hij al ruim twintig jaar samenwerkt. “Van Marcel kreeg ik de opdracht om voor twee sleufsilo’s te zorgen”, aldus Jeroen Mourits. “Ik ben gaan rondkijken en prijzen gaan opvragen. Ik kwam uiteindelijk bij Zwaagstra Beton terecht vanwege hun scherpe prijs en goede kwaliteit. Het zijn wanden met C60/75 beton, die zijn erg hard. Het zijn echt strakke elementen. Bovendien had Zwaagstra er ruim voldoende op voorraad staan, waardoor ze snel konden leveren. Dat moest ook wel, want het moest op vrij korte termijn gebeuren.”

Vijfduizend ton zand

Voordat de sleufsilo’s geplaatst konden worden, moest er eerst flink wat grondwerk verricht worden. Jeroen: “Er zat hier veel zwarte grond op, wel anderhalve meter. We hebben daarom ongeveer vijfduizend ton zand aan moeten voeren. Daar ging nogal wat tijd in zitten. Vervolgens hebben we er stabilgrus opgereden, zoals we dat hier noemen. Daarmee was de grond klaar om er betonelementen op te zetten.”

Geen fundering nodig

In anderhalve dag bracht en plaatste Zwaagstra de onderdelen voor de beide sleufsilo’s. Aannemer Jeroen Mourits: “Het waren twaalf vrachten in totaal, met telkens vier wanden. Ze zijn behoorlijk zwaar, die elementen. De chauffeurs reden af en aan en met een kraan werden de wanden direct gezet. Zelf hebben we met twee mensen geholpen om de wanden te stellen. Dat ging heel vlot. We konden ze zo neerzetten, er hoefde geen fundering onder. Dat is een groot voordeel ten opzichte van veel Deense merken die wel een fundering vereisen. Wel moet er een grondwal achter, zodat de silo niet naar achteren kan schuiven. Maar dat is aanzienlijk minder werk dan een fundering, dus dat scheelt veel manuren.”

Volledig sapdicht

Na het plaatsen werden de wanden afgekit. Jeroen: “De kieren kitten we af met siliconen. De wanden moeten helemaal sapdicht zijn, er mag echt niets doorheen lekken. De perssappen worden bewaard in een tank en van daaruit mogen ze dan het land op. Als laatste komt er in beide silo’s een asfaltvloer van acht centimeter dik, met speciaal asfalt voor sleufsilo’s. Dan is het project echt af en staan er twee strakke sleufsilo’s van hoge kwaliteit waar de familie Van den Hengel heel lang mee voort kan.”

Zwaagstra Agri/Infra catalogus


Zwaagstra biedt met haar betonproducten draagvlak voor ondernemers. Wij helpen u uw bedrijfsdoelen te realiseren. In onze AGRI- en INFRA catalogus treft u een totaaloverzicht van onze betonplaten, keerwanden, silowanden en goten.

Vraag via onderstaand formulier de catalogus naar keuze aan en ontvang deze direct in uw mailbox.