Sportvelden - v.v. Wacker - De Wijk


Zwaagstra Beton ontwikkelde betonplaten met opstaande rand voor kunstgrassportvelden

Aangepaste betonplaten voorkomen verplaatsing kunstgraskorrels

Glad en strak, dat zijn doorgaans de belangrijkste eisen waaraan betonplaten moeten voldoen. Maar voor zeven sportparken in de Drentse gemeenten De Wolden en Hoogeveen was dat niet voldoende. Speciaal voor die voetbalvelden ontwikkelde Zwaagstra Beton een betonplaat met opstaande rand. “Uniek. Deze platen voorkomen dat de microplastic korrels van de kunstgrasvelden zich buiten het veld verplaatsen in de openbare ruimte.”

Zeven identieke kunstgrasvelden

De Belgische kunstgrasleverancier Domo Sports Grass legde in opdracht van de Drentse gemeenten De Wolden en Hoogeveen op zeven sportparken nieuwe kunstgrasvoetbalvelden voetbal aan. Elim en Pesse hadden in 2019 de primeur. Dit jaar volgden Ruinerwold, Hollandscheveld (twee voetbalverenigingen), Ruinen en De Wijk.

De zeven velden zijn qua afmetingen identiek aan elkaar: elk veld is 107 bij 71 meter groot. Rondom ieder veld ligt een bestrating van betonplaten met opstaande rand van Zwaagstra Beton.

Vierdeklasser vv Wacker uit De Wijk is een van de zeven Drentse clubs waar het nieuwe kunstgrasveld met de op maat gemaakte betonplaten te bewonderen zijn. “Dit veld is sinds het begin van de zomer in gebruik. Op zes andere accommodaties in de gemeenten De Wolden en Hoogeveen liggen velden identiek aan deze,” vertelt Wilbert Hogeweij. Hij is projectleider bij de Belgische kunstgrasleverancier Domo Sports Grass. “Samen met Hofmeijer Civiel- en Cultuurtechniek uit Voorst mochten wij dit project uitvoeren. In minder dan een jaar tijd hebben we zeven Drentse voetbalclubs voorzien van een compleet nieuw kunstgrasveld.”

De opstaande rand voorkomt dat de microplastic korrelszich buiten de velden verplaatsen

Vrij van infill

Rondom het veld in De Wijk, en dus ook op de andere zes sportparken, liggen betonplaten van Zwaagstra Beton. “Dit zijn unieke platen,” weet Hogeweij. “Op verzoek van de opdrachtgevers, de gemeenten De Wolden en Hoogeveen, heeft Zwaagstra Beton ze voorzien van een opstaande rand. Hierdoor wordt voorkomen dat de infill van de velden, dat zijn de kleine korreltjes van microplastic waarmee het kunstgras opgevuld wordt, zich verspreidt over het sportpark. De rand houdt ze tegen. De rest van de accommodatie blijft daardoor vrij van die TPE-korrels.”

Per veld liggen er zo’n 425 betonplaten. Hogeweij: “Ze zijn 85 centimeter breed en hebben een gebezemde structuur. Die toplaag zorgt ervoor dat de platen niet glad worden als het regent. Voetballers hoeven daardoor niet bang te zijn dat ze uitglijden als ze er met hun noppen overheen lopen.”

Zwaagstra Beton zette de platen klaar, wij legden ze op de juiste plek. Dat verliep heel mooi.

Rondventen

Voordat de platen gelegd werden, maakten Domo Sports Grass en Hofmeijer de zandbaan met een lasergestuurde kilver gereed. Hogeweij: “We begonnen daarna in een hoek van het veld. Zwaagstra Beton loste vanaf de vrachtwagen de betonplaten in depot, waarna Hofmeijer ze om de zoveel meter op pallets langs het veld neerzette. Vervolgens werden ze rondgevent en met een kraan met zuignap op de juiste plek gelegd. De stratenmaker kwam er direct achteraan om ze goed te leggen. Dat verliep heel mooi. Doordat een voetbalveld moet voldoen aan bepaalde afmetingen kwamen we echter niet precies uit. De laatste plaat voor de volgende hoek werd daarom een passtuk.” Als laatste werden de naden gekit. “Daardoor blijft de uitspoeling van de plastic korrels tot een minimum beperkt.”

Opstaande rand en gebezemde toplaag

De betonplaten rondom de nieuwe kunstgrasvelden zijn speciaal op maat gemaakt. De platen zijn 85 centimeter breed en hebben een opstaande rand. Door deze rand kunnen de korrels van microplastic, waarmee het kunstgras opgevuld wordt, zich niet verder verplaatsen over het sportpark.

De betonplaten zijn voorzien van een toplaag met gebezemde structuur. Hierdoor bieden ze altijd voldoende grip, ook onder natte omstandigheden.

Beton blijft een product dat strak en recht moet zijn. Zwaagstra Beton verbetert die eigenschappen continu.

Strak en recht

De eerste twee kunstgrasvelden die Hogeweij en zijn collega’s in Drenthe opleverden, waren die in Elim en Pesse. Bij die werkzaamheden waren enkele betonplaten vooraf al voorzien van gaten waarin de poten van het hekwerk geplaatst konden worden. “Dat bleek in de praktijk echter niet handig te zijn,” aldus Hogeweij. “Sommige gaten moesten weer dichtgemaakt worden en op andere plekken moest alsnog geboord worden. Zwaagstra dacht hier goed in mee. Bij de sportparken die volgden, leverden ze betonplaten zonder vooraf geboorde gaten. Daarnaast blijft beton een product dat strak en recht moet zijn. Die eigenschappen verbeterde Zwaagstra Beton continu gedurende deze zeven projecten.”

Ze vroegen regelmatig naar onze ervaringen en stuurden waar nodig bij

Bijsturen

Tijdens de aanleg van de velden liet Zwaagstra Beton regelmatig zijn gezicht zien. Hogeweij: “De vertegenwoordiger vroeg ons naar onze ervaringen met de betonplaten en hoe het aanleggen verliep. Daar waar nodig werd bijgestuurd. Dat verliep erg prettig. Het toont de betrokkenheid van Zwaagstra Beton bij hun producten en bij hun klanten. Het is een perfecte partij om mee samen te werken.”

Zwaagstra Agri/Infra catalogus


Zwaagstra biedt met haar betonproducten draagvlak voor ondernemers. Wij helpen u uw bedrijfsdoelen te realiseren. In onze AGRI- en INFRA catalogus treft u een totaaloverzicht van onze betonplaten, keerwanden, silowanden en goten.

Vraag via onderstaand formulier de catalogus naar keuze aan en ontvang deze direct in uw mailbox.