Zonnepark Pontons - Texel


“We gebruiken infrastructuur die er toch al ligt.”

Zwaagstra Beton levert betonnen pontons voor drijvend zonnepark op Texel

Het Texelse bedrijf Texel4Trading houdt zich bezig met de vraag: hoe kunnen we zo duurzaam mogelijk energie opwekken? Hierbij kijken ze naar verschillende aspecten: locaties, productiemateriaal, transport. Volgens Nicol Schermer, oprichter van Texel4Trading, is vooral out-of-the-box denken belangrijk als het gaat om innovatie. Hij kon zich dan ook goed vinden in de manier van werken van Zwaagstra Beton. “Een betrouwbaar bedrijf en ze kunnen ook goed out-of-the-box denken, dat vinden we erg prettig.”

Texel4Trading

Het bedrijf Texel4Trading stamt uit het bedrijf Texel4Plants, welke ooit in Irak een plantenkwekerij begon. Aldaar werd Schermer geïnspireerd door de manier waarop men straatlantaarns ’s nachts liet branden op zonne-energie. Besloten werd om het bedrijf in bloembollen af te bouwen en door te gaan in de duurzame energie. De insteek van Texel4Trading is: we gebruiken zoveel mogelijk Europese producten en de producten moeten simpel en goed zijn. Kenmerkend voor Texel4Trading is dat ze voor de plaatsing van zonnepanelen gebruik maken van infrastructuur die al aanwezig is. Drijvende zonneparken en zonnepanelen in fietspaden zijn voorbeelden van de unieke kijk die het team van Schermer heeft op de implementatie van zonnepanelen in de samenleving. Inmiddels draagt het deel van het bedrijf dat zich richt op drijvende zonneparken de naam Solar Float. Een aantal jaar geleden waren zij verantwoordelijk voor het eerste en grootste drijvende zonnepark in Nederland destijds, aangelegd met betonnen pontons. Dit zonnepark ligt op Texel, in de bezinkbak van rioolwaterzuivering Everstekoog.

Bezinkbak Rioolwaterzuivering

In de bezinkbak van rioolwaterzuivering Everstekoog, aan de Pontweg op Texel, ligt een drijvend zonnepark. In opdracht van Gemeente Texel heeft Texel4Trading in twee fases dit zonnepark aangelegd, waarmee voldoende energie voor de gehele openbare verlichting van Texel wordt opgewekt. Hiermee was Texel de eerste gemeente in Nederland waarvan de straatlantaarns volledig op zonne-energie brandden. Het zonnepark bestaat uit zonnepanelen gemonteerd op betonnen pontons. Om eventuele overlast door reflectie te voorkomen is gekozen voor anti-reflectiepanelen. Ook belangrijk was ervoor te zorgen dat het onderwaterleven niet ten koste ging van de energieopwekking. Om deze reden is gekozen voor een zogenaamde dambordsopstelling waarbij een betonnen drijflichaam wordt afgewisseld door een lege ruimte. Hierdoor wordt nog 38 procent lichtinval gehaald. Schermer weidt uit: “Het onderwaterleven wordt daardoor niet verstikt en plantengroei ontstaat gewoon onder de betonnen drijflichamen.” Naast de aanleg van het drijvende zonnepark is Texel4Trading ook verantwoordelijk voor het onderhoud en de monitoring van de panelen.

Betonnen pontons

Het klinkt misschien onlogisch om voor beton te kiezen als materiaal voor pontons, maar volgens Schermer heeft beton juist vele voordelen: “Uiteraard is het beton gevuld met een drijfelement. Het grote voordeel van beton is dat het geen onderhoud nodig heeft. We hoeven daaronder niet schoon te maken omdat er aangroei is. Ook hebben we geen last van UV, wat natuurlijk een grote tegenstander is van bijvoorbeeld kunststoffen drijfelementen.” Beton lijkt dus juist vanwege zijn robuuste kenmerken de ideale keuze als het gaat om drijvende zonneparken. Schermer vertelt: “De garantie van een zonnepaneel is twintig jaar en het is heel belangrijk dat alles wat je er omheen bouwt ook die tijd meegaat.”

Out-Of-The-Box

Wat Schermer vooral waardeert in de samenwerking met Zwaagstra Beton, is de manier waarop het bedrijf niet terugdeinst voor out-of-the-box denken: “Zwaagstra is een professioneel bedrijf, een groot bedrijf ook, en ze staan ook open voor nieuwe ontwikkelingen.” Hij voorziet dan ook dat de samenwerking in de toekomst zeker voortgezet zal worden: “We blijven bij Zwaagstra, dat is geen discussie. We hebben de achtergrond nodig van een bedrijf dat gespecialiseerd is in beton en daar is Zwaagstra een uitgelezen partner voor wat ons betreft.”

Zwaagstra Agri/Infra catalogus


Zwaagstra biedt met haar betonproducten draagvlak voor ondernemers. Wij helpen u uw bedrijfsdoelen te realiseren. In onze AGRI- en INFRA catalogus treft u een totaaloverzicht van onze betonplaten, keerwanden, silowanden en goten.

Vraag via onderstaand formulier de catalogus naar keuze aan en ontvang deze direct in uw mailbox.