Recycling Kombinatie REKO levert hoogwaardige secundaire bouwgrondstoffen
Betonplaten Zwaagstra Beton nog duurzamer door gebruik ECO-grondstoffen
HOOGEVEEN/ROTTERDAM - Dagelijks produceert Zwaagstra Beton circa vijftienhonderd betonplaten van eersteklas kwaliteit. Daarvoor gebruikt het Hoogeveens bedrijf steeds vaker secundaire grondstoffen zoals ECO-granulaat, -zand en -filler. Recycling Kombinatie REKO in Rotterdam zorgt voor de aanvoer hiervan. “Het zijn hoogwaardige producten, het productieproces ervan loopt continu door en bovendien hoeven er geen nieuw grondstoffen voor gewonnen te worden: alleen maar voordelen.”
Zwaagstra Beton en Recycling Kombinatie REKO uit Rotterdam, kortweg REKO, werken sinds enkele jaren samen. “Aanvankelijk namen we zo’n 20.000 ton grondstoffen per jaar af bij REKO, inmiddels is dat opgelopen tot een veelvoud daarvan,” vertelt André Veerkamp, verkoop buitendienst bij Zwaagstra Beton. “De verhouding gewoon grind en ECO-grind in onze betonplaten is nu vijftig-vijftig.”
Naast ECO-granulaat neemt Zwaagstra Beton ook ECO-zand en ECO-filler bij REKO af. Veerkamp: “Het zijn mooie, kwalitatief hoogstaande producten en ze zijn altijd beschikbaar. Bovendien hoeft er, door dit hergebruik van grondstoffen, minder nieuw zand en grind gewonnen te worden. Een ultiem voorbeeld van circulaire economie. Daarmee dragen we bij aan een duurzamere wereld.”
Thermisch reinigen
ECO-granulaat, -zand en-filler zijn secundaire eindproducten die de Rotterdamse recyclingspecialist produceert door de verwerking van teerhoudend asfalt. “Teer werd voorheen als bindmiddel in asfalt gebruikt, maar dat is sinds 1997 niet meer toegestaan,” vertelt adjunct-directeur Jan Hoeflaken van REKO. “De PAK’s in teer zijn zogeheten zeer zorgwekkende stoffen en moeten overeenkomstig de wet- en regelgeving definitief uit de keten verwijderd worden.”
Maar met het verbod op teer is het teerhoudend asfalt nog niet de wereld uit. Hoeflaken: “Dat is, naast de productie van kwaliteitsgrondstoffen en de terugwinning van energie, precies een van onze doelstellingen. Er komt jaarlijks ongeveer één miljoen ton teerhoudend asfalt alleen al in Nederland vrij. Daarnaast krijgen we aanvoer vanuit onder meer Duitsland, België, Engeland en Zwitserland. Dat materiaal verwerken wij in onze fabrieken tot hoogwaardige grondstoffen. Daarnaast benutten we de vrijkomende warmte voor de productie van elektriciteit of de levering van warmte aan een warmtenet. Onze installaties leveren dus netto energie op.”
Dat alles gebeurt door middel van thermische reiniging. Hoeflaken: “Het teerhoudend asfaltgranulaat wordt in een enorme draaitrommeloven gevoerd. De temperatuur in die oven loopt op tegen de 1000 graden Celsius waardoor al het teer verbrandt. De andere componenten, de oorspronkelijke grondstoffen van het asfalt, blijven behouden. Op deze manier kunnen de grondstoffen uit teerhoudend asfalt steeds weer opnieuw worden hergebruikt.”
Continue aanvoer
REKO is gevestigd in de Rotterdamse haven. In 2006 werd daar de eerste fabriek geopend, eind 2020 volgde een tweede. Hoeflaken: “In totaal hebben we een verwerkingscapaciteit van circa 1,8 miljoen ton teerhoudend asfalt per jaar. Dat levert jaarlijks ruim 1,5 miljoen ton secundaire bouwgrondstoffen op en elektriciteit voor zo’n 80.000 huishoudens.”
De grondstoffen voor Zwaagstra Beton gaan vanuit de Rotterdamse haven per schip naar Meppel. Daar worden ze vervolgens met vrachtwagens naar de fabriek in Hoogeveen getransporteerd. “Er wordt continu gereden tussen Meppel en Hoogeveen. Dat is ook nodig, want we maken duizend tot vijftienhonderd betonplaten per dag,” vertelt André Veerkamp. “De samenwerking met REKO is erg prettig. Dat komt doordat we dezelfde mentaliteit hebben. Zowel bij ons als bij REKO geldt: afspraak is afspraak, aan de slag en doorgaan.”